Minggu, 12 Mei 2013

KONSEP PENJARA MASA HADAPAN

Sebelum ini ada kami paparkan konsep taman bertingkat di San Francisco. Taman tersebut dibina secara bertingkat bagi memaksimakan penggunaan ruang tanah. Hari ini kita akan melihat sebuat konsep Menara Penjara di New Jersey. Sekali lagi rekaan bangunan vertikal dipilih bagi memastikan penggunaan tanah yang masksimum kerana New Jersey mempunyai ruang tanah yang terhad. Di Amerika dikatakan terdapat lebih kurang 2 JUTA orang dipenjarakan pada satu-satu masa. Secara per kapita USA adalah antara negara yang mempunyai jumlah banduan terbesar didunia.

Selain dari mahu memaksimakan penggunaan tanah, penjara rekaan Andreas Tjeldflaat danGreg Knobloch mempunyai rekaan dalaman yang simbolik. Banduan merbahaya diletakkan pada bahagian bawah. Banduan yang kurang bahaya diletakkan diatas. Ini simbolik tahap pemsulishan seorang banduan untuk berdiri semula menjadi warganegara yang berguna. Banduan pada bahagian atas yang semakin hampir kepada tempoh tahanan dapat melihat keseluruhan bandar. Banduan yang baru dan masih keji tidak dapat melihat dunia luar. Pembinaan penjara di kawasan awam pula menurut dua jurureka memudahkan kaum keluarga melawat.

Dikatakan banduan lebih mudah insaf dan kembali ke jalan yang lurus jika menerima sokongan dan lawatan keluarga. Kebanyakkan penjara di USA terletak di kawasan pendalaman dan ini menyukarkan keluarga melawat. Secara tal langsung the rehabilitation process of the inmates will suffer.

Yes menara penjara ini penuh dengan simbol dan rekaannya lain dari yang lain. Tapi bagi seorang gamer aku teringat penjara CITADEL dari game Half Life 2 pulak. LOL! Ominious habis

Laporan asal FastCo

0 komentar:

Posting Komentar

Posting Lebih Baru Posting Lama Beranda

"COGAN" 8) WKWK

Like, please~

Follow, please~

 

Different Language ?

Inget Sholat..

Istri Eyang Subur

Rajin Bacanya yaa

IP Address dkk

IP

Who was Here ?

Followers

 

Templates by Nano Yulianto | CSS3 by David Walsh | Powered by {N}Code & Blogger